Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Tudnivalók Palástról

PALÁST

 

Ipolyságtólahy) északra , az egykori Hont vármegye közepén, a mai Lévai járásban található Palást (Plášťovce) község. A Krupinica és a Litava patak egybefolyásánál terül el.

Valójában képzeletbeli magyar-szlovák nyelvi határt alkot. A változatos történelmi múltal rendelkezõ faluban az egyes tradíciókat ma is ápolják.

A falut Plast alakban 1156-ban említik először azon honti falvak jegyzékében, melyek dézsmáját Martirius esztergomi érsek átengedte a káptalannak II. Géza idejében.

 A falu határában zajlott 1552. augusztus 10-11-én az a csata, amelyben Hadim Ali budai pasa serege megfutamította az Erazmus Teuffel vezette birodalmi katonákat.

A történelmi emlékművekből figyelemre méltó az itt található templom  (építtető Palásthy Pál) és a mindenkit lenyűgözõ kastély (a 18. sz. elejéről).

A 42 m magas templomtorony égetett téglából készült. Szecessziós stílusban épült 1898-ban, de tartalmaz neoromán építészeti elemeket is.

A templomtól keletre található kastély a Palásthy család birtokában állt. Az eredetileg barokk stílusban épült 18. századi kastélyt a 19. század elején átépítették. Ma már jobban klasszicista stílusú épület. Ma itt található a  Palásthy Pálról elnevezett katolikus alapiskola.

2002. augusztus 10-én nyitották meg a templom alatt található falumúzeumot, amely feladata közelebb hozni a falu õseinek életét.